Povratak

Koža ribice pobijelila i ljušti se | Bolest bakterijskog truljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam silver sharka kojemu se počela kao ljuštit koža s gornje strane je pobjelila dali je to neka bolest i treba li ga odvojiti od drugih riba. Bože

O: Vjerojatno se kod Vaše ribice radi o bolesti bakterijskog truljenja (na engleskom Fin rot, Tail rot, Body rot, Bill rot, Mouth rot...). Uzročnici su gram negativne bakterije. Bolest je povezana s lošom kvalitetom akvarijske vode; ribicama uslijed toga oslabi imunitet te obole od ove bolesti, ali mogu istovremeno oboliti i od drugih bolesti. U početku bolesti koža, škrge, usta, rep i rubovi peraja postanu mutno bijele boje. Nakon toga dolazi do ubrzanog propadanja tkiva. U zadnjem stadiju bolest zahvati cijelo tijelo ribe i ne može se očekivati da će riba preživjeti.

 

Liječenje se mora započeti što prije, tada je veća  vjerojatnost da ćemo ribu uspješno izliječiti, te da će joj se obnoviti svi dijelovi tijela (ovisno o tome na kojem je dijelu tijela nastupila upala). U početku  bolesti dovoljno je napraviti veću promjenu vode uz detaljno usisavanje podloge i pranje stakla te dodati duplu dozu Easy Life FFM-a, a sljedeći dan duplu dozu vitamina.

Ako je došlo do ubrzanog raspada peraja i zadnjeg stadija bolesti, liječimo ili u zasebnom karantenskom akvariju (ako je zaražena jedna ili svega nekoliko riba) ili u osnovnom akvariju (ako je zaraženo 40% ili više riba). U karanteni, u stadiju ubrzanog propadanja tkiva, ribe liječimo antisepticima Bactopur (Sera) ili JBL Ektol fluidom uz dodatak nejodirane soli Sera Ectopur. U zadnjem stadiju bolesti ribe liječimo antibioticima Bactopur Direct (Sera) ili JBL Furanol  uz dodatak nejodirane soli Ectopur (Sera). Nakon uspješnog izlječenja simptoma bolesti, riba se još najmanje desetak dana treba zadržati u karanteni kako bismo joj popravili opću imunost, pomogli joj da se u miru oporavi te da joj zarastu oštećenja.

Želim Vam puno uspjeha u suzbijanju ove bolesti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr